Wat je moet weten over kuikens.

Het kuiken is onmiddelijk nadat het droog en in staat tot lopen is, geschikt om voeder op te nemen, maar behoefte aan warmte is de eerste 24 uur groter dan de voederbehoefte.
De kloek blijft dan ook rustig zitten.
Wel roept ze de kuikens en pikt op de grond.
De vlugste verschijnen een ogenblikje "buiten", doen al wat pogingen om te pikken doch verdwijnen dan weer onder de kloek.
De volgende dag , dat is de tweede dag na het uitkomen, roept de kloek al vaker en komen de kuikens langer 'uit de veren' en strekken hun onderzoekings tocht iets langer uit.




Het eten en drinken wordt iets meer beoefend en dan ziet men ze dag na dag langer en energieker naar voedsel zoeken, zelfs krabben ze met hun pootjes al in het zand.
Het drinkwater voor de kuikens verstrekken we in ondiepe waterbakjes, waarin ze niet verdrinken kunnen en die niet omvallen als ze op de rand gaan staan.
Het voederen van de kuikens gebeurt met een volledig opfokvoer, waarbij geen zaad gevoerd wordt, dit krijgen ze totdat de kuikens negen weken oud zijn.
Hierna verstrekken we overgangsvoer totdat de kuikens ongeveer zestien weken oud zijn.
De overgang van het ene voer op het andere moet wel geleidelijk gaan, hiertoe mengen we het startvoer en het overgangsvoer en geven dit mengsel de kuikens een week te eten.
Daarna gaan we geleidelijk over op het gewone hoendermeel.

Zelf heb ik goede ervaringen met Garvo voer 701 opfokmeel in 20kg verpakking.
Garvo heeft nu ook voor de kleine liefhebbers ideaal opfokvoer voor de eerste weken; alfastart piepkuikens.
Het zit klein verpakt en bevat naast hoogwaardig opfokmeel ook gedroogde garnaaltjes.
De kuikens nemen dit voer zeer makkelijk op en de start is daarmee probleemloos.
Bij dit Voer kunt u na circa weken overschakelen op een soort opfokvoer 2, alfamix kuikens, een gemengd voer voor wat oudere kuikens, dit is te voeren tot de dieren beginnen te leggen.
Zie www.garvo.nl/kippen voor meer informatie.


Kippenpagina.nl ©
powered by DEONLINEZAAK.NL