De broedsheid bij hennen.

Broedsheid is een normaal verschijnsel bij hoenders maar de begintijd is bij de tamme hoenders zeer uitlopend.
Bij sommige rassen, bijvoorbeeld zijdehoenders treed broedsheid al op nadat de dieren zeven tot tien eieren gelegd hebben.
Het laten liggen van de eieren is vaak bevordelijk voor de broedlust van de hennen.
Aanvankelijk blijft de broeds wordende hen iets langer zitten, daarna blijft ze steeds langdurig zitten en maakt een klokkend geluid als ze van het nest komt.
Tegenover de andere kippen neemt ze een afwerende houding aan door de vleugels sterk gespreid te dragen en de halsveren op te zetten.
Haar broedsheid houdt aan totdat de eieren uitkomen.

Hollandse Kriel
© NHDB
Sommige hennen broeden rustig vijf weken.
Vanaf de veertiende en vijftiende dag gaat de kloek wat langer van het nest en neemt wat meer tijd voor het eten, drinken en een stofbad.
Zodra de eerste eieren aangepikt zijn en de kloek het eerste piepen van de kuikens hoort, verlaat zij het nest zelden meer tot de avond van de 21ste dag.
Soms zal ze nog iets langer blijven zitten maar op de morgen van de 22ste dag, als de kuikens uit zijn en er hoogstens nog een enkele achterblijver in de dop zit, stapt ze van nest en gaat op korte afstand daarvan weer zitten, roept de kuikens tot zich en zet zich rustig neer.
Dan gaat de broedsheid over in moederschapsgevoel dat zich uit in verwarming, begeleiding en verdediging van de kuikens.Hollands Hoen
© NHDB


Mooie en goede broedmachine's te bestellen bij Bol.com
Dus als je toch eens eieren wilt uitbroeden met een broedmachine, dan heb je hier een ruime keus met aangename prijzen.Meer over broeden kun je vinden op de Broedapgina.nl zowel de natuurlijke broed, als broeden met een broedmachine.
Ook staan er veel links op die verwijzen naar diverse
fabrikanten van broedmachines. Druk op de onderstaande banner om daar naar toe te gaan.Kippenpagina.nl ©
powered by DEONLINEZAAK.NL